Potocznie ozonowanie nie jest metodą aż tak bardzo rozpowszechnioną jak inne sposoby na uzdatnianie wody. Jednakże może sprawdzić się również w wielu sytuacjach. Przede wszystkim jej atrakcyjność bierze się z bardzo wysokiej wydajności. Stosowanie ozonu pobieranego z powietrza lub tlenu zawartego w atmosferze albo wodzie, sprawdza się praktycznie w każdym przypadku. Stosowane szerzej niż w domach mieszkalnych jest na przykład w przemyśle. Sprawdza się w przypadku kosmetycznego i farmaceutycznego, podczas syntezy chemicznej, do wytwarzania elektroniki czy bielenia celulozy. Bardzo przydatna jest również podczas produkcji mrożonek, owoców i warzyw, napojów i wody mineralnej, a więc produktów spożywczych. W dzisiejszych czasach ozonowanie wody jest jednym z podstawowych procesów prowadzących do bardzo solidnego uzdatniania wody. W ten wydajny sposób otrzymuje się niezwykle czystą, w pełni odkażoną ciecz, którą można wykorzystać praktycznie w dowolnym celu. Warto więc zastanowić się nad wyborem tego rozwiązania, które wprowadzić może wiele oszczędności oraz zwiększyć wydajność produkcji, a także zaoferować niezwykła jakość.